Är IPTV lagligt?

Ja, IPTV-tekniken är helt laglig och förrän för inte så länge sedan använde de viktigaste telefonoperatörerna det för sina betal-tv-sändningar så som Dreamfilms som diskuterats ovan.

Problemet är att tekniken också används bedrägligt i vissa fall genom de så kallade m3u IPTV-listorna. Dessa listor kan hittas direkt på Internet eller kan köpas för att få tillgång till betalningskanaler utan tillstånd, dvs. utan att betala direkt för tillgång till innehåll på en Smart-TV.

I det här fallet är det vanligt att en grupp människor organiserar sig för att få laglig tillgång till kanalerna och sedan sälja tillgång till tredje part olagligt. För att göra detta kodar de vanligtvis den juridiska videosignalen och sänder den via IPTV så att deras abonnenter kan komma åt innehållet. Naturligtvis finns det i detta fall ingen bandbredd, eftersom dessa är piratkopierade sändningar och inte på något sätt kontrolleras av telefonoperatörerna. Trots denna stora skillnad fungerar resten av tekniken identiskt.

Sådana operationer är olagliga och förföljs också av de flesta länder i världen. På grund av detta är det vanligt att se nyheter om IPTV-box som upptäcks, stängs och deras förövare måste svara på myndigheterna för de brott som begåtts.